I fjor høst var det mange spente NF-ere som ventet på beskjed fra Reiseklubben om hvor neste reise skulle gå. I november kom det endelig en melding fra Arve og Jan om at reisemålet i 2016 var den polske byen Krakow.

Krakow er Polens nest største by med nesten en million innbyggere, og blir regnet som en av Europas vakreste byer med mange områder på Unescos verdensarvliste. Byen var Polens hovedstad frem til 1609 og regnes idag som kulturhovedstaden.”Dessverre” er Krakow mest kjent i Norge som den nærmeste byen til dødsleiren Auschwitz, men byen har også mange andre fine severdigheter og blir besøkt av mer enn 7 millioner turister årlig.

Nå viser det seg at Norwegian har direkteruter til Krakow fra flere norske byer, så derfor kunne flere av deltagerne slippe den stressende mellomlandingen på Gardermoen. Grunnet tidlig hovedavgang fra Gardermoen lørdag 28 mai, valgte 10 av oss å reise ned til Krakow kvelden i forveien (bl.a. undertegnede). Vi kom 7 fra Vestfold som møtte Jørn Thomas og Lise fra Tromsø, samt Steinar fra Ålesund. Da vi landet fredag kveld ble vi møtt med 27 graders varme og en god polsk sommer.

Etter en hyggelig fredagskveld sammen i Krakow møtte vi ”stavanger- gjengen” på hotellet vårt lørdag morgen, og sammen tok vi imot hoved gjengen som kom med buss fra flyplassen senere på dagen. De ble møtt med flaggborg med norske flagg da de gikk av bussen ved hotellet. Da var alle samlet, så da var tiden inne til en briefing med Jan og Arve om hva vi hadde i vente de neste dagene. Etter informasjonen var det fri fram til middag som denne kvelden skulle foregå på hotellet. Denne ”fritiden” ble av de fleste brukt til å se seg om rundt den store markedsplassen i gamlebyen.

Markedsplassen (Rynek Glòvny) er Europas største torg som er 200 meter langt og 200 meter bredt med den store markedshallen (Sukiennice) i midten. Denne markedshallen regnes som verdens første kjøpesenter hvor det foregikk salg av klær, sko og andre nødvendigheter allerede på 1500-tallet.

Det viste seg at det foregikk et stort bryllup på hotellet denne lørdagskvelden, men vi fikk allikevel et hyggelig rom hvor det ble servert en stor buffet med både polske og internasjonale retter. Etter en god middag valgte noen å slappe av på hotellet, mens andre ville ut ”å gjøre” byen. Det var godt og varmt ute, så de fleste av oss fant oss en hyggelig uteservering ved torget hvor vi koste oss med noe godt i glasset til priser det var til å le av!

Etter frokost søndag morgen gikk turen til Saltgruvene. 

Saltgruven i den lille byen Wieliczka er en av de mest berømte gruvene i verden. Den kom som en av de 12 første objekter på Unescos verdensarvliste i 1978, og blir ofte nevnt som en av verdens uskrevne underverker. Gruven har vært i drift siden middelalderen og består av 300 kilometer med ganger og over 2000 kamre i 9 nivåer helt til 325 meter under bakkenivå. Nede i saltgruvens sjakter finnes en underjordisk by av altere, kapeller, utallige skulpturer og relieffer – alt uthogd i salt. Gruvens hovedattraksjon er kanskje den riktutsmykkede saltkatedralen «St. Kingas kapell» (Kaplica ´Swiętej Kingi). Den er i sin helhet hogd ut i salt, og er verdens største underjordiske helligdom, med plass til 500 troende. I gruven finnes også en rekke innsjøer, og verdens dypest plasserte kurbad. Vi hadde en hyggelig guide som fortalte oss alt av interesse på den nesten 4 kilometer lange turen vi hadde under jorden. Heldigvis fantes det en heis som fikk oss opp i friluft igjen til slutt.

Etter den fantastiske turen i saltgruvene var det tid for lunsj, og da gjorde vi det som alle turister (les backpackere) bør gjøre; nemlig spise baguetter og drikke øl på en av benkene i parken som går rundt hele gamlebyen i Krakow.

Etter en flere kilometers spasertur var det det deilig å slappe av litt på hotellet før vi skulle samles til middag. Vi gikk i samlet flokk til en koselig restaurant like ved torget som het Chlopskie Jadlo, noe som betyr bondemat oversatt fra polsk. Vi fikk da stifte bekjentskap med det polske kjøkken, og maten var velsmakende, men kanskje noe uvant for de fleste. Men nå er det jo sånn da, at når man er ute å reiser må man jo smake på den lokale maten, og ikke gå på Hard Rock Cafe eller Mc Donalds.

Etter en flere kilometers spasertur var det det deilig å slappe av litt på hotellet før vi skulle samles til middag. Vi gikk i samlet flokk til en koselig restaurant like ved torget som het Chlopskie Jadlo, noe som betyr bondemat oversatt fra polsk. Vi fikk da stifte bekjentskap med det polske kjøkken, og maten var velsmakende, men kanskje noe uvant for de fleste. Men nå er det josånn da, at når man er ute å reiser må man jo smake på den lokale maten, og ikke gå på Hard Rock Cafe eller Mc Donalds.

Nå er bydelen et fint område med flotte synagoger og kirker, trange smug og hyggelige restauranter. Om kvelden hadde vi en lang og hyggelig middag med nydelig mat på en litt bortgjemt restaurant som heter ”Corse”. Denne restauranten lå på 1. plass på listen til Tripadvisor for kort tid siden, og det var lett å merke. Vi ble tatt kongelig i mot, og fikk hele 2. etasje for oss selv. Servicen var upåklagelig og alle tre rettene var kjempegode.

Tirsdag var det klart for hjemreise for de fleste av oss (stavangergjengen skulle bli til onsdag). Litt kaos var det på flyplassen siden det var bygningsarbeider der, men alle kom hjem med sine respektive fly enten de skulle til Trondheim, Bergen eller Oslo.

Nok en gang en fantastisk tur med Reiseklubben. Når det gjelder Arve og Jan så har de nok en gang loset mer en 30 NF-ere trygt frem og tilbake på tur uten et eneste uhell. Alle var veldig fornøyde, og vi var enige om at veldig mange medlemmer i Norge går glipp av noe stort ved å velge å være hjemme når Reiseklubben er på tur. Skulle Arve og Jan finne på å starte reisebyrå ville jeg vært fast kunde.